Αναζητηση 👁‍🗨

Πρόσφατες Αναρτήσεις

Ο Καιρός στον Αλικιανό από τον Μετεωρολογικό Σταθμό του Σχολείου μας (πατήστε εδώ για άνοιγμα σε πλήρες παράθυρο)

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Επίσκεψη του σχολείου μας στη Βουλγαρία

Δελτίο τύπου
Γενικού Λυκείου Αλικιανού
ΠΡΟΣ: Όλα τα μέσα ενημέρωσης

Το Γενικό Λύκειο Αλικιανού Χανίων στα πλαίσια του προγράμματος ERASMUS+ που υλοποιεί για την περίοδο 2014-2016 ανακοινώνει τα ακόλουθα:

Από 4 έως 13 Δεκεμβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε,  με μεγάλη επιτυχία, μικρής διάρκειας επίσκεψη μαθητών και καθηγητών του ΓΕΛ Αλικιανού στη Βουλγαρία, με σκοπό την τέταρτη κατά σειρά, διεθνή συνάντηση σχολείων που προέρχονται από το Gliwice της Πολωνίας, τη Varna της Βουλγαρίας, την Καισαρεία της Τουρκίας, το Montefiascone της Ιταλίας και το Birzai της Λιθουανίας με θέμα τη γήρανση  του πληθυσμού σε κάθε χώρα.

Την αντιπροσωπία μας αποτέλεσαν οι εκπαιδευτικοί κ. Κυριάκος Κουμάκης και Στυλιανός Σταυγιαννουδάκης που ανήκουν στην παιδαγωγική ομάδα που είναι  υπεύθυνη για την  υλοποίηση του προγράμματος και οι μαθητές Ελένη Φυτουράκη, Δημήτρης Ντουσάκης, Αντωνία Σπερελάκη, Ισαβέλα Ντάρα και Αναστασία Ποπέσκου.

Αρχικά πραγματοποιήθηκε διήμερη επίσκεψη στη Σόφια, πρωτεύουσα της Βουλγαρίας. Η αντιπροσωπία μας περιηγήθηκε την πόλη γνωρίζοντας από κοντά σημαντικά αξιοθέατα, όπως τον καθεδρικό ναό Αλεξάντρεφ Νιέφσκι, το κτήριο του κοινοβουλίου, τη ρώσικη εκκλησία, το ιστορικό κέντρο, τη λεωφόρο Βίτοσα και παρακολούθησε στην εθνική λυρική σκηνή την όπερα La Traviata του Βέρντι.

Στη συνέχεια ακολούθησε το κύριο πρόγραμμα με την επίσκεψη στην Varna, όπου είναι και η έδρα του σχολείου υποδοχής . Οι μαθητές μας φιλοξενήθηκαν σε οικογένειες του τοπικού σχολείου έχοντας την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τον παραδοσιακό τρόπο ζωής μιας βουλγάρικης οικογένειας, ενώ οι καθηγητές διέμειναν σε ξενοδοχείο.

Το πρόγραμμα περιέλαβε γνωριμία των μαθητών και των καθηγητών μέσα από διάφορες δραστηριότητες και παιχνίδια. Η ομάδα ξεναγήθηκε στη Βάρνα, βασίλισσα της Μαύρης Θάλασσας και γνώρισε την πρόσφατη και παλαιότερη ιστορία της μέσω εικόνων. Η Βάρνα είναι το σπουδαιότερο  παραθαλάσσιο τουριστικό κέντρο της Βουλγαρίας και γνωρίζει συνεχή ανάπτυξη. Διαθέτει ένα μεγάλο εμπορικό λιμάνι, αμμώδεις παραλίες και πλούσια τουριστική υποδομή. Το πεζοδρομημένο και χριστουγεννιάτικα στολισμένο ιστορικό κέντρο με τα ανακαινισμένα κτήρια, αποτέλεσε πόλο έλξης για την ομάδα μας. Οι εκπαιδευτικές  εκδρομές στην Pliska και στην περιοχή Madara, σε παραδοσιακούς βουλγάρικους οικισμούς όπου οι μαθητές έκαναν βόλτα με «κάρα», έδωσε την ευκαιρία της γνωριμίας με τόπους σημαντικού εθνικού και θρησκευτικού περιεχομένου για το βουλγαρικό λαό. Η ομάδα γνώρισε τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της περιοχής, τη γεωγραφία της, τον τρόπο ζωής των κατοίκων αλλά έγινε μάρτυρας της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που επικρατεί στη γειτονική μας χώρα. Οι εργατικές κατοικίες, απομεινάρια μιας παλαιότερης εποχής, γίνονται σήμερα σύμβολα του μαρασμού και της οικονομικής ανέχειας.
Η ομάδα των μαθητών και των καθηγητών του Λυκείου Αλικιανού ήρθε σε επαφή με ένα ιδιαίτερο σχολείο με 1200 μαθητές και 130 καθηγητές. Το σχολείο κάτω από την  εμπνευσμένη διεύθυνση της κ. Valentina έχει γνωρίσει τα τελευταία χρόνια εκτός από μεγάλη αύξηση στο δυναμικό του και μεγάλη διεύρυνση των δυνατοτήτων και των υπηρεσιών που προσφέρει στους μαθητές του. Στο πρόγραμμα των μαθημάτων, εκτός από τα μαθήματα γενικής παιδείας, περιλαμβάνονται ξένες γλώσσες όπως ρώσικα, αγγλικά, γαλλικά αλλά και αρχαία και νέα ελληνικά. Γίνονται εντατικά μαθήματα παραδοσιακών χωρών, κλασσικού μπαλέτου, ζωγραφικής και γλυπτικής με εντυπωσιακά αποτελέσματα σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς. Όλοι έγιναν μάρτυρες της σκληρής αλλά τελικά και αποτελεσματικής δουλειάς καθηγητών και μαθητών. Η πληρότητα και η αρτιότητα του εξοπλισμού, ακόμα και στην πιο μικρή αίθουσα του σχολείου, απέσπασε την περιέργεια και το θαυμασμό όλων. Διαπιστώθηκε ότι σε μια μικρή χώρα, με φανερή οικονομική δυσπραγία δίνεται μεγάλη προτεραιότητα στην ποιοτική εκπαίδευση. Οι καθηγητές της αποστολής μας γνώρισαν από κοντά τον τρόπο εργασίας των συναδέλφων τους, αντάλλαξαν αποτελεσματικές μεθόδους διδασκαλίας και καλές πρακτικές και επέστρεψαν γεμάτοι από νέες ιδέες αλλά και φορτωμένοι με σχολικά βουλγάρικα βιβλία μαθηματικών, φυσικής, υπολογιστών αλλά και ιστορίας. Οι φιλόλογοι του Γενικού Λυκείου Αλικιανού προσπαθούν ήδη, μέσα από τα βιβλία ιστορίας, να μελετήσουν τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η παρουσίαση της ιστορίας στα παιδιά της Βουλγαρίας σε θέματα που αφορούν τη σχέση με τον ελληνισμό.
Στους μαθητές και καθηγητές όλων των ομάδων έγιναν μαθήματα παραδοσιακών βουλγαρικών χορών, μαθήματα για τον τρόπο παρουσίασης εργασιών με τη μέθοδο Petca Kutca, μαθήματα αποτελεσματικού listening comprehension. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να λάβουν μαθήματα γεωγραφίας, αναρρίχησης, πατινάζ στον πάγο και τραγουδιού.

Οι εντυπώσεις των μελών της αντιπροσωπίας του σχολείου μας ήταν οι καλύτερες τόσο από τα αξιοθέατα όσο και από την ανθρώπινη επαφή. Δόθηκε η ευκαιρία να εδραιωθούν αμοιβαία φιλικά συναισθήματα ανάμεσα σε ανθρώπους διαφορετικών προελεύσεων, με εντελώς διαφορετικές θρησκευτικές, κοινωνικές, πολιτιστικές και οικονομικές αναφορές. Επιβεβαιώθηκε η ανάγκη ανταλλαγής εμπειριών ανάμεσα σε μαθητές και καθηγητές, ενώ αναπτύχθηκε και καλλιεργήθηκε εντονότερα η συνεργασία και αποκτήθηκε σημαντική εμπειρία μέσα από κοινές δράσεις. Δόθηκε η ευκαιρία να «αγκαλιαστούν» άνθρωποι, ξεπερνώντας το φόβο του άγνωστου, μετατρέποντάς τον σε εφαλτήριο εξερεύνησης και βελτίωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την επιστροφή της ομάδας ακολούθησε λεπτομερής ενημέρωση όλης της σχολικής κοινότητας για τα αποτελέσματα της συνάντησης και γίνεται προσπάθεια βελτίωσης της λειτουργίας του σχολείου με λύσεις που διαπιστώθηκε ότι λειτουργούν στην πράξη στο αντίστοιχο βουλγαρικό σχολείο.

Καλούμε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να προβάλουν στην τοπική κοινωνία αυτή τη  δραστηριότητα του ΓΕΛ Αλικιανού προκειμένου να δημιουργηθεί μια νέα καλύτερη αντίληψη της σημασίας της άτυπης μάθησης αλλά και να εδραιωθεί η αξία του προγράμματος ERASMUS+ στην τοπική κοινωνία.


Οι υπεύθυνοι υλοποίησης του προγράμματος ERASMUS+ για το ΓΕΛ Αλικιανού
Παναγιώτα Σαμιώτη
Στυλιανός Σταυγιαννουδάκης


1 σχόλιο:

  1. Για άλλη μια φορά αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω τους γονείς που μας εμπιστεύθηκαν ότι πολυτιμότερο έχουν, και να τους δώσω τα συγχαρητήριά μου για τους ανθρώπους που αναθρέφουν. Τα παιδιά δεν μας δημιούργησαν το παραμικρό πρόβλημα, ήταν η καλύτερη ομάδα στην εργασία τους, έδειξαν πως τιμούν τους οικοδεσπότες τους και επίσης αποδείχθηκαν μια πολύ ενδιαφέρουσα παρέα. Για όλους αυτούς τους λόγους, μας "αναγκάζουν" να ελπίζουμε ότι κάτι καλύτερο έρχεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε μας το σχόλιό σας...

Συνολικες προβολες σελιδας