Αναζητηση 👁‍🗨

Πρόσφατες Αναρτήσεις

Ο Καιρός στον Αλικιανό από τον Μετεωρολογικό Σταθμό του Σχολείου μας (πατήστε εδώ για άνοιγμα σε πλήρες παράθυρο)

Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Οι μαθητές του σχολείου μας στην Πολωνία!

Το Γενικό Λύκειο Αλικιανού Χανίων στα πλαίσια του προγράμματος ERASMUS+ που υλοποιεί για την περίοδο 2014-2016,  πραγματοποίησε μικρής διάρκειας επίσκεψη των μαθητών και καθηγητών του στην Πολωνία, με σκοπό την πέμπτη κατά σειρά, διεθνή συνάντηση σχολείων που προέρχονται από το Gliwice της Πολωνίας, τη Varna της Βουλγαρίας, την Καισαρεία της Τουρκίας, το Montefiascone της Ιταλίας και το Birzai της Λιθουανίας με θέμα τη γενική ανασκόπηση όλου του προγράμματος.

Την αντιπροσωπία αποτέλεσαν οι εκπαιδευτικοί κ. Κυριάκος Κουμάκης και Στυλιανός Σταυγιαννουδάκης που ανήκουν στην παιδαγωγική ομάδα που είναι  υπεύθυνη για την  υλοποίηση του προγράμματος και οι μαθητές Καρφάκη Αλεξάνδρα, Τζεϊρανίδη Αναστασία, Βίγλη Άρτεμις, Τζουγκράκη Ανθή και Ποντιώτης Κωνσταντίνος.

Το κύριο πρόγραμμα περιελάμβανε επίσκεψη στο Gliwice, πόλη της νοτιοδυτικής Πολωνίας όπου είναι και η έδρα του σχολείου υποδοχής. Οι μαθητές φιλοξενήθηκαν σε οικογένειες του τοπικού σχολείου έχοντας την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τον παραδοσιακό τρόπο ζωής μιας πολωνικής οικογένειας, ενώ οι καθηγητές διέμειναν σε ξενοδοχείο.

Το πρόγραμμα περιέλαβε γνωριμία των μαθητών και των καθηγητών μέσα από διάφορες δραστηριότητες και παιχνίδια. Η ομάδα ξεναγήθηκε στο Gliwice και γνώρισε την πρόσφατη και παλαιότερη ιστορία του μέσω εικόνων. Το Gliwice είναι μια σύγχρονη πόλη με μεγάλη ιστορία και πληθυσμό που πλησιάζει τους 190.000 κατοίκους. Βρίσκεται στην περιοχή Silesia, 80 Km βόρεια  από την Κρακοβία δίπλα στο ποταμό Kłodnica, όπου έγινε περιήγηση με πλοιάριο την πρώτη ημέρα.

Η ομάδα γνώρισε τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της περιοχής, τη γεωγραφία της, τον τρόπο ζωής των κατοίκων αλλά έγινε και μάρτυρας της μεγάλης ανάπτυξης των υποδομών της χώρας. Επισκέφθηκε το αλατωρυχείο της Wieliczka, το ιστορικό κέντρο της Κρακοβίας με το γραφικό της κάστρο και το ορεινό χειμερινό θέρετρο Zakopane με την παραδοσιακή πόλη Krupówki.

Η ομάδα των μαθητών και καθηγητών του ΓΕΛ Αλικιανού επισκέφθηκε επίσης το ορυχείο ασημιού στο Tarnowskie Góry, τον πύργο του τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού και το μουσείο που στεγάζεται στη Villa Caro.



Στους μαθητές και καθηγητές όλων των ομάδων έγιναν μαθήματα ρητορικής, ενώ όλες οι ομάδες πραγματοποίησαν  παρουσίαση εργασιών με τη μέθοδο Petca Kutca. Η ομάδα της Ελλάδας "έκλεψε" για άλλη μια φορά τις εντυπώσεις, με τις εργασίες που παρουσίασε τις οποίες προετοίμασε υπό την καθοδήγηση της φιλολόγου του σχολείου μας κας Γιώτας Σαμιώτη 

Μετά το τέλος της επίσκεψης στο Gliwice, η αντιπροσωπεία του ΓΕΛ Αλικιανού επισκέφθηκε τη γραφική πόλη Wroclaw, 200 περίπου χιλιόμετρα βορειότερα όπου παρακολούθησε παράσταση μπαλέτου. Από εκεί  επέστρεψε στα Χανιά!

Οι εντυπώσεις των μελών της αντιπροσωπίας του σχολείου μας ήταν οι καλύτερες τόσο από τα αξιοθέατα όσο και από την ανθρώπινη επαφή. Δόθηκε η ευκαιρία να εδραιωθούν αμοιβαία φιλικά συναισθήματα ανάμεσα σε ανθρώπους διαφορετικών προελεύσεων, με εντελώς διαφορετικές θρησκευτικές, κοινωνικές, πολιτιστικές και οικονομικές αναφορές. Επιβεβαιώθηκε  η ανάγκη ανταλλαγής εμπειριών ανάμεσα σε μαθητές και καθηγητές, ενώ αναπτύχθηκε  και καλλιεργήθηκε εντονότερα η συνεργασία. Όλοι απέκτησαν σημαντική εμπειρία μέσα από κοινές δράσεις. Δόθηκε η δυνατότητα να «αγκαλιαστούν» άνθρωποι, ξεπερνώντας το φόβο του άγνωστου, μετατρέποντάς τον σε εφαλτήριο εξερεύνησης και βελτίωσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε μας το σχόλιό σας...

Συνολικες προβολες σελιδας