Αναζητηση 👁‍🗨

Πρόσφατες Αναρτήσεις

Ο Καιρός στον Αλικιανό από τον Μετεωρολογικό Σταθμό του Σχολείου μας (πατήστε εδώ για άνοιγμα σε πλήρες παράθυρο)

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού (CodeWeek) 2019 στο ΓΕΛ Αλικιανού


Η δράση αυτή έχει στόχο να προβληθεί ο προγραμματισμός και να παρουσιαστεί σε όλους (αλλά κυρίως στους νέους) πώς μπορούν να δώσουν πνοή στις ιδέες τους μέσω της συγγραφής κώδικα, να απομυθοποιηθούν οι σχετικές δεξιότητες και να έρθουν πιο κοντά ενδιαφερόμενα άτομα για να αυξήσουν τις γνώσεις τους.

«Από καταβολής κόσμου κάναμε ένα σωρό πράγματα με την πέτρα, το σίδερο, το χαρτί και το μολύβι που μεταμόρφωσαν τις ζωές μας. Τώρα ζούμε σε μιαν άλλη εποχή όπου ο κόσμος μας είναι πλασμένος με κώδικες. Διαφορετικές εποχές συνεπάγονται ζήτηση για διαφορετικές θέσεις εργασίας και δεξιότητες. Κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Προγραμματισμού θέλουμε να προσφέρουμε σε κάθε Ευρωπαίο την ευκαιρία να ανακαλύψει τη συγγραφή κώδικα και να διασκεδάσει με αυτήν. Ας μάθουμε, λοιπόν, πώς να συγγράφουμε κώδικες, για να διαμορφώσουμε το μέλλον μας».
(Alessandro Bogliolo, συντονιστής της ομάδας εθελοντών της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας)

Ο προγραμματισμός βοηθάει επίσης στην ανάπτυξη δεξιοτήτων όπως είναι η υπολογιστική σκέψη, η επίλυση προβλημάτων, η δημιουργικότητα και η ομαδική εργασία, δηλ. πραγματικά χρήσιμες δεξιότητες σε όλες τις ατραπούς της ζωής.

Σχολεία σε όλες τις βαθμίδες και οι εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων καλούνται με ιδιαίτερη έμφαση να συμμετάσχουν στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού προκειμένου να δώσουν την ευκαιρία στους μαθητές τους να ανακαλύψουν τη χαρά της ψηφιακής δημιουργικότητας και του προγραμματισμού.

Το Γενικό Λύκειο Αλικιανού, δηλώνοντας παρόν και σε αυτή την δράση, πραγματοποίησε σειρά από στοχευμένες εκδηλώσεις. Πιο συγκεκριμένα:
  • ·         Στο εργαστήριο Πληροφορικής του σχολείου, μαθητές της Α’ και Β’ Τάξης συμμετείχαν στην δράση «Μαχητές Του Κώδικα», όπου παίζοντας μυήθηκαν σε βασικές αρχές συγγραφής εντολών στην γλώσσα προγραμματισμού Python 
  • ·         Μαθητές προγραμμάτισαν μαζί με εκπαιδευτικούς το ρομποτικό σύστημα ErgoBot που διαθέτει το σχολείο, να εκτελέσει απλές διαδρομές. Παράλληλα τους παρουσιάστηκαν οι δυνατότητες του συστήματος ErgoBot
  • ·         Υπό τον συντονισμό εκπαιδευτικού, μαθητές «προγραμμάτισαν» συμμαθητή τους (σε ρόλο προγραμματιζόμενης μηχανής…) να εκτελέσει διάφορες απλές λειτουργίες
  • ·         Παρουσιάστηκε στους μαθητές εκτενώς ο αλγόριθμος της “ανταλλαγής περιεχομένου μεταβλητών” με την χρήση …τριών ποτηριών και λίγου νερού!
  • ·         Έγιναν αναφορές στην σημασία της δεξιότητας του προγραμματισμού στο σύνολο των μαθητών του σχολείου.


Σε μια εποχή που η εμπλοκή μας με προγραμματιζόμενες μηχανές είναι ολοένα και μεγαλύτερη, θεωρούμε ότι αυτές οι δράσεις προετοιμάζουν καλύτερα τους νέους ανθρώπους να χρησιμοποιούν και να ορίζουν τις νέες τεχνολογίες, αντί να συμβαίνει το αντίθετο. Υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να αναζητούμε τέτοιες δράσεις και προγράμματα βιωματικής εκπαίδευσης στην τεχνολογία, και όχι μόνο!







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε μας το σχόλιό σας...

Συνολικες προβολες σελιδας