Αναζητηση 👁‍🗨

Πρόσφατες Αναρτήσεις

Ο Καιρός στον Αλικιανό από τον Μετεωρολογικό Σταθμό του Σχολείου μας (πατήστε εδώ για άνοιγμα σε πλήρες παράθυρο)

Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023

Μικρό αφιέρωμα. στην εφημερίδα Χανιώτικα Νέα :για το περιοδικό του Λυκείου Αλικιανού: “Έφηβοι εν δράσει”

Νέοι δημοσιογράφοι αναζητούν.....


Σε γυμνάσια – λύκεια των Χανίων
Αφηγούνται ιστορίες, αναζητούν στοιχεία, γίνονται ερευνητές, ρεπόρτερ – δημοσιογράφοι, συντάκτες, ψάχνουν και συγχρόνως μαθαίνουν για τον αθλητισμό, τις νέες τεχνολογίες, την ιστορία και την παράδοση, αναδεικνύουν την σχολική καθημερινότητα. Η γνωριμία και συνομιλία με μαθητές που συμμετέχουν στην έκδοση ποιοτικών σχολικών εντύπων και τους υπεύθυνους καθηγητές ήταν ένα καλό μάθημα και για μας. Ένα μάθημα τα αποτελέσματα του οποίου προσπαθούμε να αποτυπώσουμε σε αυτό το μικρό αφιέρωμα.
Λύκειο Αλικιανού: “Έφηβοι εν δράσει”
«Όταν το πιάσαμε στα χέρια μας, νιώσαμε περήφανοι και για τη δική μας δουλειά και των συμμαθητών μας», λένε οι συντάκτες του περιοδικού “Έφηβοι εν δράσει”, του περιοδικού του Γενικού Λυκείου Αλικιανού που συμπλήρωσε τέσσερα τεύχη κυκλοφορίας! Εμπνευστές της προσπάθειας των μαθητών ο καθηγητής Πληροφορικής Κυριάκος Κουμάκης και η φιλόλογος Ανδρονίκη Κοκοτσάκη.
«Την έκδοση ενός περιοδικού την είχα πάντα στο μυαλό μου! Δεν το έπαιρνα απόφαση, το θεωρούσα δύσκολο, ακατόρθωτο, ότι θα είχε πολύ δουλειά, ότι δεν θα έβρισκα μαθητές. Έβλεπα βέβαια άλλα μαθητικά έντυπα και τα ζήλευα και κάποια στιγμή το αποφασίσαμε, το προτείναμε στα τότε παιδιά της Α΄ και της Β΄ Λυκείου. Ξεκινήσαμε δειλά-δειλά πριν 5 χρόνια με χαμηλές προσδοκίες αλλά η ανταπόκριση των παιδιών ήταν κάτι παραπάνω από ενθουσιώδη και έτσι έχουμε φτάσει τα 4 τεύχη και πάμε για το 5ο τεύχος! Η προσπάθεια είναι συλλογική, συμβάλλουν όλοι οι συνάδελφοι, ενώ τεράστια είναι η στήριξη του κ. Κουμάκη στο σελιδοποίηση», μας εξηγεί η κα Κοκοτσάκη. Το περιοδικό είναι έγχρωμο σε άριστο χαρτί, διαβάζεται άνετα, ένα μικρό θέμα υπάρχει με την ανάλυση ορισμένων φωτογραφιών αλλά κατά τα άλλα το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό. Θέματα που αφορούν την καθημερινή ζωή στο σχολείο, εμπειρίες από το Erasmus και τη γνωριμία με μαθητές από άλλες χώρες, ταξιδιωτικές αναφορές, θέματα για το περιβάλλον και τον αθλητισμό, σκίτσα και ζωγραφιές στις σελίδες του.

Ένα άρθρο για την υγιεινή διατροφή επιμελήθηκε ο Θεόδωρος Κασσελάκης. Σε αυτό καταγράφονται οι υγιεινές τροφές και τα οφέλη τους και παρουσιάζεται με σχεδιάγραμμα η “Πυραμίδα της υγιεινής διατροφής”. Όπως μας λέει «πήρα τα στοιχεία από την ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα επεξεργάστηκα και έγραψα το άρθρο. Τα σχόλια που πήρα από συμμαθητές, γονείς συγγενείς ήταν πολύ ενθαρρυντικά».
Της Βενετσάνας – Ειρήνης Ηλιάκη φιλοξενούνται δύο κείμενα. Ένα για την ιστορία του Amber Alert και ένα δεύτερο που εξηγούνται οι στοίχοι του τραγουδιού “Ζαβαρακατρενέμια” του Γ. Μαρκόπουλου που τραγουδήθηκε από τον Ν. Ξυλούρη. «Είχα ακούσει για το Amber Alert αλλά ήθελα να μάθω περισσότερα. Αναζήτησα στοιχεία και έφτιαξα ένα κείμενο που εξηγώ πως δημιουργήθηκε και τι προσφέρει. Επίσης εξήγησα τους στίχους τους “Ζαβαρακατρενέμια” ενός αγαπημένου τραγουδιού που δεν ήξερα τι σημαίνουν τα λόγια του και έψαξα να βρω τη σημασία του και πως γράφηκε την περίοδο της δικτατορίας με αντιχουντικό περιεχόμενο!», εξηγεί η μαθήτρια.
Τα παιδιά βλέποντας ξανά το τελευταίο τεύχος στο οποίο μετείχαν δεν θα άλλαζαν πολλά πράγματα καθώς κρίνουν πως το περιοδικό τους «είναι και μέσα στην επικαιρότητα και έχει ενδιαφέροντα θέματα».
Για το μέλλον ο Θεόδωρος θα ήθελε να ασχοληθεί με το ζήτημα των πανελληνίων εξετάσεων και του επαγγελματικού προσανατολισμού, ενώ η Βενετσάνα – Ειρήνη ενδιαφέρεται να βρει στοιχεία για ένα ρεπορτάζ για την ιστορία του Γενικού Λυκείου Αλικιανού.
Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου διαπιστώνουν πως η έκδοση του περιοδικού δίνει μια διέξοδο στα παιδιά από το καθημερινό βαρύ πρόγραμμα, τους βάζει στη διαδικασία της έρευνας και της αναζήτησης, της δημιουργίας και της εξωστρέφειας.
Όσο για το κόστος εκτύπωσης του περιοδικού που αποτελεί ένα σημαντικό έξοδο για ένα επαρχιακό σχολείο η κα Κοκοτσάκη υπογραμμίζει πως «έχουμε την στήριξη της Π.Ε. Χανίων και η κα Κατερίνα Ζομπανάκη το δέχθηκε με μεγάλη χαρά και είναι κοντά μας. Είμαστε πολύ υπερήφανοι για το περιοδικό, γίνεται με πολύ αγάπη και απαιτεί μια ολόκληρη διαδικασία καθόλου εύκολη. Εύχομαι να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια». 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε μας το σχόλιό σας...

Συνολικες προβολες σελιδας