Αναζητηση 👁‍🗨

Ο Καιρός στον Αλικιανό από τον Μετεωρολογικό Σταθμό του Σχολείου μας (πατήστε εδώ για άνοιγμα σε πλήρες παράθυρο)

Προσφατες Αναρτησεις

Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2025

"Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον και ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης"

 Η σημερινή δράση καθαρισμού της αυλής και των γύρω χώρων του σχολείου μας εξελίχθηκε σε μια όμορφη εμπειρία που ξεπέρασε τον απλό στόχο της συλλογής απορριμμάτων. Οι μαθητές βγήκαν από τις αίθουσες με διάθεση να προσφέρουν και, μέσα από μια συνεργατική προσπάθεια, είδαν στην πράξη πως η φροντίδα του περιβάλλοντος ξεκινά από τα πιο απλά και καθημερινά πράγματα. Η εικόνα της σχολικής αυλής να αλλάζει σταδιακά, να γίνεται πιο καθαρή και πιο φιλόξενη, δημιούργησε ένα αίσθημα ικανοποίησης και υπευθυνότητας σε όλους.



Καθώς προχωρούσαμε προς τα μονοπάτια και τους χώρους γύρω από το σχολείο, έγινε φανερό πόσο εύκολα μικρές πράξεις αδιαφορίας μπορούν να υποβαθμίσουν έναν ολόκληρο χώρο. Ταυτόχρονα, οι μαθητές συνειδητοποίησαν ότι η αλλαγή δεν έρχεται με θεωρίες αλλά με πράξεις και συνέπεια. Η συζήτηση που είχε ξεκινήσει για τα σκουπίδια, την ανακύκλωση και τη μείωση της καθημερινής ρύπανσης έδειξε πως η περιβαλλοντική συνείδηση καλλιεργείται μέσα από την εμπειρία και όχι μόνο από τις συμβουλές.

Η δράση αυτή δεν ήταν απλώς μια ευκαιρία για καθαρισμό αλλά και ένα ζωντανό μάθημα για το πώς μπορούμε όλοι να λειτουργήσουμε πιο υπεύθυνα. Η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι μια μακρινή έννοια, ούτε κάτι που αφορά μόνο ειδικούς. Είναι μια συλλογική στάση που ξεκινά από τον καθένα μας. Το σχολείο μας έγινε σήμερα ένα μικρό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο μια κοινότητα μπορεί να ενωθεί και να δημιουργήσει κάτι καλύτερο.

Τέλος, οι μαθητές μας έδειξαν και μια διάθεση φροντίδας προς όλο το σχολείο, αφού με τον καθαρισμό βοήθησαν να παραμείνει ο χώρος πιο υγιής και ασφαλής για όλους, απομακρύνοντας σκουπίδια που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μικροενοχλήσεις ή ανεπιθύμητα μικρόβια στην καθημερινότητά μας.

Με την ολοκλήρωση της δράσης, αυτό που έμεινε δεν ήταν μόνο ο καθαρός χώρος αλλά και η αίσθηση ότι κάθε μαθητής είχε βάλει το δικό του λιθαράκι. Η ελπίδα είναι πως αυτή η εμπειρία θα λειτουργήσει ως υπενθύμιση για το μέλλον, ώστε η φροντίδα του περιβάλλοντος να γίνει καθημερινή συνήθεια και όχι περιστασιακή προσπάθεια.

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2025

Ενεργό Διάλειμμα και ManageΩΡΑΙΟΙ: οι μαθητές αναλαμβάνουν δράση!

 Το σχολείο μας συμμετείχε στη νέα ενημερωτική συνάντηση και το βιωματικό εργαστήριο που οργάνωσε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων με στόχο την ενίσχυση των προγραμμάτων.

 «Ενεργό Διάλειμμα» και «ManageΩΡΑΙΟΙ». 


Ομάδα μαθητών από το ΓΕΛ Αλικιανού παρευρέθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων , ενημερώθηκε από τους υπεύθυνους του γραφείου Φυσικής Αγωγής  και την επόπτρια ποιότητας εκπαίδευσης κ Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτου για τα οφέλη από την συμμετοχή στα προγράμματα,«Ενεργό Διάλειμμα» και
«ManageΩΡΑΙΟΙ»
  Πέρα από την αύξηση της κινητικής δραστηριότητας, την πρόληψη της παχυσαρκίας και
την οικειοποίηση των αθλητικών δραστηριοτήτων από τους ίδιους τους μαθητέ/τριες,ι, τα οφέλη από την συμμετοχή στα παραπάνω προγράμματα, εκτείνονται σε ευρύ
φάσμα τομέων, που επηρεάζουν θετικά το σχολικό κλίμα και αναπτύσσουν δεξιότητες, όπως:
● ενεργή συμμετοχή, συνεργασία/ομαδικότητα, ενίσχυση του αισθήματος κοινότητας και
προώθηση της συμπερίληψης
● ουσιαστική λειτουργία των μαθητικών κοινοτήτων
● εποικοδομητική ενασχόληση και ανάδειξη ταλέντων
● υπευθυνότητα, οργανωτικές και επικοινωνιακές δεξιότητες

● πρόληψη περιστατικών βίας
Επιπλέον, μειώνουν τον οργανωτικό φόρτο διευθυντών/ντιών και εκπαιδευτικών και
εντάσσονται αβίαστα σε σχέδια δράσης στο πλαίσιο της ενεργής πολιτειότητας και
αυτοαξιολόγησης των σχολικών μονάδων, ΕΒΙΕ, ομίλους και προγράμματα σχολικών
δραστηριοτήτων. 

Οι μαθητές μέσα από το βιωματικό εργαστήριο συνεργάστηκαν , πρότειναν ιδέες και γνώρισαν  τρόπους για να οργανωθούν αθλητικές δραστηριότητες στο σχολείο πιο δημιουργικά και συνεργατικά. Η δράση αυτή δεν αφορά μόνο την άσκηση, αλλά και την καλλιέργεια υπευθυνότητας, ομαδικότητας και συμμετοχής στη σχολική κοινότητα, ώστε το σχολείο να γίνεται κάθε μέρα πιο ζωντανό και φιλικό για όλους.

Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2025

«Συνέλευση Νέων για τη Γαλάζια Οικονομία»-Μια δράση για ιδέες, διάλογο και δημιουργία».

 

. Στις 30 & 31 Οκτωβρίου 2025, 12 μαθητές του σχολείου μας συμμετείχαν στη σημαντική πρωτοβουλία Συνέλευση Νέων για τη Γαλάζια Οικονομία που διοργάνωσε ο Δήμος Πλατανιά σε συνεργασία με το Europe Direct της Περιφέρειας Κρήτης. 

Στόχος της δράσης ήταν να γνωρίσουν τη γαλάζια οικονομία — την οικονομία που ενεργοποιεί και αξιοποιεί τους θαλάσσιους πόρους, τις ακτές, τη θάλασσα — και να συζητήσουν προκλήσεις, ευκαιρίες και λύσεις για τον τόπο μας. Μέσα από δομημένη διαδικασία διαλόγου, οι μαθητές συζήτησαν σε ομάδες, υπέβαλαν τις προτάσεις τους, και είχαν την ευκαιρία να γεφυρώσουν διαφορετικές απόψεις.

 Τελικός στόχος: η σύνταξη ενός κοινού Γαλάζιου Συμφώνου για την Περιφέρεια Κρήτης, το οποίο θα περιέχει δεσμεύσεις και κατευθύνσεις για βιώσιμη ανάπτυξη των παραθαλάσσιων περιοχών. Η συμμετοχή αυτή ήταν μια πολύτιμη εμπειρία: πέρα από τη γνώση της έννοιας της γαλάζιας οικονομίας, καλλιέργησε δεξιότητες όπως ο διάλογος, η συνεργασία, η υπευθυνότητα και η επίλυση προβλημάτων.

 Ευχαριστούμε θερμά τον Δήμο Πλατανιά, το Europe Direct Κρήτης και όλους όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωση για τη δυνατότητα που δόθηκε στους μαθητές του ΓΕΛ Αλικιανού να προβληματιστούν και να εκφράσουν τις ανησυχίες τους.

Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2025

Το ΓΕΛ Αλικιανού αγαπάει το ποδόδφαιρο....η ομάδα σε τροχιά προετοιμασίας!

 Οι μέρες μέχρι το πανελλήνιο πρωτάθλημα μοιάζουν να μικραίνουν πιο γρήγορα και η ανυπομονησία μεγαλώνει Κι όμως, η ομάδα  μπαίνει ξανά στο γήπεδο με εκείνη την όμορφη αίσθηση ότι κάτι μεγάλο ξεκινάει. Η προετοιμασία έχει το δικό της χρώμα· λίγο ιδρώτας, λίγο γκρίνια, λίγο «κόουτς πότε θα πάμε προπόνηση», αλλά πάνω απ’ όλα έχει αυτή την όμορφη ενέργεια που δείχνει ότι η ομάδα είναι  έτοιμη να κυνηγήσει κάτι περισσότερο από μια ακόμη συμμετοχή.

Κάθε προπόνηση τώρα μετράει διπλά. Κι επειδή το ποδόσφαιρο δεν είναι απλώς άθλημα αλλά μικρογραφία ζωής, αυτές οι μέρες είναι ευκαιρία να δείξουμε στον εαυτό μας πως όταν κάτι το θες πραγματικά, το διεκδικείς χωρίς να ψάχνεις δικαιολογίες.

Μπροστά μας έρχονται παιχνίδια που θα δοκιμάσουν την αντοχή , την ψυχραιμία και τη συνεργασία μας. 

Κρατάμε το χαμόγελο, κρατάμε το χιούμορ, ιδρώνουμε λίγο παραπάνω αλλά θυμόμαστε πάντα ότι τα μεγάλα πράγματα ξεκινούν πάντα από μικρές αποφάσεις: μια πάσα λίγο πιο γρήγορη, ένα sprint λίγο πιο δυνατό, ένα «πάμε ρε παιδιά» την ώρα που η φωνή  βγαίνει με το ζόρι. Αυτές οι λεπτομέρειες φτιάχνουν πρωταθλητές πριν καν μπει η μπάλα στο χορτάρι.


Καλή προετοιμασία και ακόμη καλύτερο ταξίδι στο πρωτάθλημα. Παίξτε με καρδιά, απολαύστε την κάθε στιγμή και αφήστε το γήπεδο να μιλήσει για εσάς. Στο κάτω κάτω… ποιος δεν θέλει μια καλή ιστορία να θυμάται;

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2025

Με υπερηφάνεια και συγκίνηση ο εορτασμός της επετείου του ΟΧΙ στο σχολείο μας.

 Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου στο σχολείο μας, μέσα σε μια ατμόσφαιρα συγκίνησης και υπερηφάνειας. Οι μαθητές μας συμμετείχαν με προθυμία και ενθουσιασμό στις πρόβες, συμβάλλοντας καθοριστικά ώστε το αποτέλεσμα να είναι άρτιο και ουσιαστικό. Η γιορτή περιελάμβανε αφήγηση του χρονικού των γεγονότων από το ιστορικό «ΟΧΙ» έως και τη Μάχη της Κρήτης, ζωντανεύοντας με παραστατικό τρόπο τις στιγμές ηρωισμού και θυσίας του ελληνικού λαού.

Ιδιαίτερη στιγμή αποτέλεσε η μουσική συμμετοχή των μαθητών,  Νίκου Καζαλάκη και  Γιώργου Σταφυλαράκη  που με τη λύρα και το λαούτο ανέδειξαν τη δύναμη της παράδοσης και μας υπενθύμισαν τη σημασία του να τιμούμε τις ρίζες και τους προγόνους μας. Παράλληλα, η μαθήτρια Αβαράκη ¨Αννα ,που συνόδευσε την εκδήλωση με την ηλεκτρική της κιθάρα έδωσε ξεχωριστό παλμό, ερμηνεύοντας ένα εμβληματικό τραγούδι της Σοφίας Βέμπο, γεφυρώνοντας με ευαισθησία το χθες με το σήμερα.


Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, μέσα σε κλίμα σεβασμού και συγκίνησης.
Ο Διευθυντής του σχολείου τόνισε στη σύντομη ομιλία του τη διαχρονική αξία της επετείου, επισημαίνοντας τη σημασία της αντίστασης απέναντι σε κάθε μορφή φασισμού και καταπίεσης. 
 Ευχαριστούμε θερμά τους μαθητές που συμμετείχαν ενεργά στην προετοιμασία και την παρουσίαση της γιορτής, τους μαθητές που την παρακολούθησαν με σεβασμό, καθώς και τον Σύλλογο Διδασκόντων για τη στήριξη και τη συμβολή του στην επιτυχία της εκδήλωσης.


Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2025

«Οι νέοι πίσω από την κάμερα>> -Το ΓΕΛ Αλικιανού στο Chania film festival.

Ένα διαφορετικό μάθημα, έξω από τις αίθουσες διδασκαλίας είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μαθητές και μαθήτριες του ΓΕΛ Αλικιανού, στο πλαίσιο του 
CHANIA FILM FESTIVAL

 Την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων 13 μαθητές και μαθήτριες της Α Λυκείου συμμετείχαν σε εργαστήριο με τίτλο: Καταγράφοντας ιστορίες με το κινητό"
Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου πληροφορήθηκαν για το τι είναι δημιουργικό ντοκιμαντέρ, συζητήθηκαν σκηνές από μια εκπομπή της ΕΡΤ, ενημερώθηκαν για το πώς γίνεται η παραγωγή του και ποια στοιχεία το κάνουν ενδιαφέρον.  

Στη συνέχεια οι μαθητές και οι μαθήτριες κλήθηκαν να τραβήξουν μια μίνι συνέντευξη με το κινητό τους.
Τα παιδιά έγιναν πολύ δημιουργικά και με ενθουσιασμό κατέγραψαν τις απαντήσεις εκπαιδευτικού τους  σχετικά με την ενασχόληση της με το ραδιόφωνο. Στη συνέχεια και αφού την είδαν στη μεγάλη οθόνη, συζήτησαν πώς θα μπορούσαν να την εμπλουτίσουν ώστε να γίνει πιο ενδιαφέρουσα για το κοινό. 
Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία και συνέβαλε ώστε οι μαθητές να βλέπουν πλέον τα ντοκιμαντέρ με άλλο μάτι.
 
Υπεύθυνες καθηγήτριες της εκπαιδευτικής δράσης: 
Κρεμμυδά Σοφία - Καθηγήτρια Αγγλικών 
Κοκοτσακη Ανδρονίκη - Φιλόλογος 
Αρετάκη Ιωάννα Χημικός 



Εορτασμός της Επετείου του «ΟΧΙ» στον Αλικιανό ¨Ενα μήνυμα για ειρήνη που μένει ζωντανό

Με λαμπρότητα  γιορτάστηκε στον Αλικιανό του Δήμου Πλατανιά η επέτειος του <<ΟΧΙ>. με την καθιερωμένη δοξολογία στον ιερό ναό του Τιμίου Σταυρού, επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των πεσόντων, κατάθεση στεφάνων και  παρέλαση των
σχολείων της περιοχής.


Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου δεν είναι απλώς μια ιστορική υπενθύμιση ενός «Όχι» που ειπώθηκε πριν από δεκαετίες. Είναι μια ευκαιρία να σκεφτούμε τι σημαίνει πραγματικά η ελευθερία, η αξιοπρέπεια και η ειρήνη σήμερα. Τότε, οι άνθρωποι της εποχής στάθηκαν απέναντι σε έναν εισβολέα με θάρρος και πίστη στις αξίες τους, πληρώνοντας βαρύ τίμημα για να υπερασπιστούν το δικαίωμα να ζουν ελεύθεροι.

Σήμερα, μπορεί να μη ζούμε τον ίδιο πόλεμο, αλλά γύρω μας –και δυστυχώς πάλι στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή– βλέπουμε ότι η ειρήνη δεν είναι ποτέ αυτονόητη. Ο πόλεμος, όπου κι αν συμβαίνει, σημαίνει πόνο, προσφυγιά, απώλεια. Η 28η Οκτωβρίου μάς καλεί να πούμε το δικό μας «όχι» στη βία, στο μίσος και στον διχασμό. Να πούμε «ναι» στην αλληλεγγύη, στην κατανόηση και στη δύναμη της συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς.

Αν κάτι έχουμε να μάθουμε από εκείνη την εποχή, είναι ότι η ειρήνη χτίζεται καθημερινά με μικρές πράξεις σεβασμού και ανθρωπιάς. Και αυτό το «όχι» του 1940 μπορεί να γίνει σήμερα ένα «ναι» στη ζωή, στην ενότητα και στην ελπίδα.

Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2025

Με Δύναμη στα Πεντάλ – Όταν το Πάθος Γίνεται Επιτυχία!

Με περηφάνια το σχολείο μας συγχαίρει τον μαθητή Διαμαντάκη Μιχάλη για τη διάκρισή του στους Πανελλήνιους Αγώνες Ποδηλασίας, όπου κατέκτησε το Πανελλήνιο πρωτάθλημα δρόμου Στυλίδας στην ατομική χρονομέτρηση  και την πρώτη θέση  στο Πανελλήνιο πρωτάθλημαι στο αγώνισμα XCO (Cross-Country Olympic_) καθώς και τον μαθητή Κανδυλάκη Γιώργο που τερμάτισε δεύτερος Το  XCO είναι ένας κυκλικός αγώνας αντοχής που διεξάγεται σε διαδρομή εκτός δρόμου (off-road), συνήθως μέσα σε δάσος, μονοπάτια, χωματόδρομους και ανηφόρες/κατηφόρες, με φυσικά και τεχνητά εμπόδια (πέτρες, ρίζες, άλματα, γέφυρες κ.ά.).



Η επιτυχία αυτή δεν είναι απλώς ένα μετάλλιο∙ είναι η απόδειξη ότι με συστηματική προσπάθεια, επιμονή και αγάπη για τον αθλητισμό, κάθε στόχος μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

Η ποδηλασία είναι ένα άθλημα που συνδυάζει δύναμη, αντοχή και στρατηγική σκέψη. Μαθαίνει σε όποιον την εξασκεί να υπερβαίνει τα όριά του, να σέβεται τη φύση και το σώμα του, και να απολαμβάνει την ελευθερία που μόνο η κίνηση μπορεί να προσφέρει. Είναι μια δραστηριότητα που μπορεί να γίνει τρόπος ζωής — για υγεία, διασκέδαση, ή αγωνιστικό πάθος!

Ο Μιχάλης και ο Γιώργος αποτελούν  παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους συμμαθητές τους: δείχνει πως με πειθαρχία, συνέπεια και πίστη στον εαυτό σου, μπορείς να φτάσεις μακριά — κυριολεκτικά και μεταφορικά!

 

Ως σχολική κοινότητα, επαινούμε τέτοιες προσπάθειες και ενθαρρύνουμε όλους τους μαθητές να ασχοληθούν με τον αθλητισμό, να ανακαλύψουν το άθλημά τους, να ονειρευτούν και να αγωνιστούν με πάθος. Γιατί κάθε πετάλι, κάθε προπόνηση, κάθε μικρή νίκη είναι ένα βήμα προς έναν πιο δυνατό, πιο υγιή και πιο αισιόδοξο εαυτό.

Μπράβο Μιχάλη !Μπράβο Γιώργο! Συνέχιστε να μας εμπνέετε!


Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2025

Όταν το σχολείο μαθαίνει να προσφέρει- Μια πράξη αγάπης στα συσσίτια της πόλης

 Οι μαθητές μας επισκέφθηκαν τα Συσσίτια Σπλάντζιας Χανίων για να προσφέρουν τρόφιμα μακράς διάρκειας που συγκέντρωσαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Εκεί τους υποδέχτηκε η κυρία Καπετανάκη Μαρία, αντιπρόεδρος του Δ.Σ της δομής, η οποία εξήγησε στους μαθητές μας τον τρόπο λειτουργίας της συγκεκριμένης δομής. Η δράση της δομής "Φιλόπτωχοι Αδερφοί- Φιλόπτωχο συσσίτιο Σπλάντζιας " ξεκινά από το 1963 και προσφέρει αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του σε όσους το έχουν ανάγκη και ανελλιπώς μέχρι και σήμερα. Επίσης, στον πρώτο όροφο του κτιρίου λειτουργεί πλήρες οδοντιατρείο που προσφέρει δωρεάν οδοντιατρική περίθαλψη από εθελοντές οδοντιάτρους και οδοντοτεχνίτες. Καθημερινά τα Συσσίτια Σπλάντζιας προσφέρουν 120 με 150 μερίδες φαγητού, που μαγειρεύει με πολύ μεράκι η κυρία Σπυριδούλα Κυρίτση, μαγείρισσα.





Η κυρία Καπετανάκη παρότρυνε τους μαθητές μας να συμμετέχουν στην διαδικασία της προετοιμασίας του φαγητού που ήταν μακαρόνια με σάλτσα λαχανικών, ενώ μαζί με το γεύμα προσφέρεται ψωμί και γλυκό ή φρούτο. Όλα τα τρόφιμα προέρχονται από προσφορές απλών πολιτών και επιχειρηματιών. Οι μαθητές μας ενθουσιάστηκαν, φόρεσαν σκουφάκια, γάντια και μπήκαν στην κουζίνα! 

Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2025

Εκπαιδευτική δράση του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών “RADIIO Radio Astronomy for Development, Intercultural Innovation, and Outreach: A modern `Silk Road' via radio astronomy education

Από τη συμμετοχή στη δράση RADIO για την μέτρηση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας του ήλιου στη γη Μαθητές του ΓΕΛ Αλικιανού παρακολουθούν το online σεμινάριο της κ. Βαρδουλάκη και των συνεργατών της. 
 Τι είναι η δράση  RADIIO;

Η δράση  στοχεύει στη δημιουργία ενός σύγχρονου «Δρόμου του Μεταξιού»
για τη γνώση. Αξιοποιώντας τη ραδιοαστρονομία για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων
που αφορούν την εκπαίδευση, η δράση στοχεύει στο να μετριάσει:

 1) το φαινόμενο της σχολικής διαρροής, 2) τη διαιώνιση στερεοτύπων και 3) την εξάπλωση των ψευδοεπιστημών.

 Μέσα από
διαδραστικά διαδικτυακά σεμινάρια, πρακτικές δραστηριότητες όπως η κατασκευή ραδιοκεραιών
με απλά υλικά και προγράμματα επιστήμης των πολιτών, οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν
μοναδικές γνώσεις για το σύμπαν, αναπτύσσοντας παράλληλα δεξιότητες συνεργασίας σε
διεθνές επίπεδο.Κύριοι άξονες:
● Διαδικτυακά Σεμινάρια Αστρονομίας: Διαδραστικά σεμινάρια για την αστρονομία,
αστροφυσική, με έμφαση στη ραδιοαστρονομία.
● Συμμετοχή σε Προγράμματα Επιστήμης των Πολιτών: Συμμετοχή στο παγκόσμιο
πρόγραμμα επιστήμης πολιτών Radio Galaxy Zoo EMU και παραδείγματα ανάλυσης
δεδομένων.
● Μάθηση Μέσα από Πρακτική Εμπειρία: Κατασκευή και λειτουργία ραδιοτηλεσκοπίου
για την παρατήρηση του Γαλαξία ή του Ήλιου μας.
● Διαπολιτισμική Ανταλλαγή: Παρουσίαση εργασιών από εκπροσώπους των μαθητών σε
διεθνή διαδικτυακή ημερίδα

Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2025

Ένα Μάθημα που Δεν Ξεχνιέται-Τροχαία και Σχολή Οδηγών στο σχολείο μας δίνουν μάθημα ζωής για την ασφαλή οδήγηση!

Την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της προσπάθειας του σχολείου μας να συμβάλει στην ενημέρωση και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε τον Υποδιοικητή της Τροχαίας Χανίων. Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν μαζί του, να θέσουν ερωτήσεις και να λύσουν απορίες σχετικά με την ασφαλή οδήγηση και τη συμπεριφορά στους δρόμους.

Επιπλέον, στο σχολείο μας βρέθηκε και εκπρόσωπος της σχολής οδηγών κ Μαζοκοπάκη, συνοδευόμενος από τον προσομοιωτή πρόσκρουσης

Η εμπειρία αυτή βοήθησε όλους να συνειδητοποιήσουν πόσο σημαντική είναι η υπευθυνότητα στην οδήγηση και η τήρηση των κανόνων ασφαλείας.


Η οδήγηση είναι ευθύνη, όχι παιχνίδι. Ακόμη και μια μικρή ποσότητα αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει την κρίση, τα αντανακλαστικά και τον χρόνο αντίδρασης. Πολλοί νέοι πιστεύουν ότι «ελέγχουν την κατάσταση», όμως τα στατιστικά δείχνουν πως οι περισσότερες θανατηφόρες συγκρούσεις στην ηλικία 17-25 ετών σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ.

Η ταχύτητα, η χρήση κινητού ή η οδήγηση χωρίς ζώνη αυξάνουν ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο. Ένα απρόσεκτο δευτερόλεπτο μπορεί να αλλάξει για πάντα τη ζωή σου ή τη ζωή κάποιου άλλου.

Να θυμάσαι: το “θα είμαι προσεκτικός” δεν αρκεί. Αν πιεις, μην οδηγήσεις. Κάλεσε ένα ταξί, έναν φίλο, ή περίμενε να περάσει η επίδραση του αλκοόλ. Η σωστή επιλογή σήμερα μπορεί να σώσει μια ζωή αύριο — ίσως τη δική σου.

Ευχαριστούμε θερμά τους καλεσμένους μας για την εθελοντική προσφορά τους και την στήριξή τους στην προσπάθεια μας να συμβάλλουμε και εμείς στην οδηγική εκπαίδευση των μαθητών και αυριανών υπεύθυνων πολιτών.

Πρόσφατες Αναρτήσεις

Συνολικες προβολες σελιδας